В Офісі Генерального прокурора назвали кількість кримінальних справ проти ухилянтів

Ухилянт і правоохоронці

В Україні від початку повномасштабої війни правоохоронці відкрили 10,7 тисячі кримінальних справ проти ухилянтів. Щорічно кількість проваджень щодо ухилення від призову на військову службу зростає.

Про це йдеться у даних Офісу генпрокурора, які надали на запит hromadske.

У відомстві зазначили, що протягом 2022 року таких кримінальних проваджень було зареєстровано 2 431. У 2023-му їхня кількість зросла до 6 745, а за три місця 2024 року відкрили вже 1,5 тисяч проваджень.

Дані, які надали в Офісі генпрокурора стосуються проваджень за статтею 336 Кримінального кодексу України — ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період.

Слід зазначити, що приблизно половину проваджень закривають ще на етапі досудового розслідування. Тільки менше третини справ доходять до розгляду в суді. Так, 446 кримінальних проваджень розглядали в суді у 2022 році, 1768 справ – у 2023 році. За 2024 рік до судового розгляду дійшло 258 справ проти ухилянтів від військової служби.

Справи закривають через:

  • через відсутність події кримінального правопорушення;
  • через відсутність у діях складу кримінального правопорушення;
  • через те, що втратив чинність закон, яким встановлювалося кримінальне правопорушення;
  • якщо існує вирок або ухвала суду про закриття кримінального провадження за тим самим обвинуваченням;
  • та якщо існує нескасована постанова слідчого, дізнавача, прокурора про закриття кримінального провадження із перерахованих вище підстав щодо того самого діяння.

Нагадаймо, що на Закарпатті за 100 метрів від кордону працівники Державної прикордонної служби України затримали групу осіб. Шестеро чоловіків хотіли незаконно переплисти Тису та покинути територію України.

Ще більше гарячих та ексклюзивних новин – у нашому Telegram-каналі та Facebook!

Wiki




Анонсы